- Recept a výrobní postup je zde: http://eatfatlosefatblog.com/low-carb-keto-crispy-cauliflower-crust-pizza-paleo/. Je to pěkně s obrázkama a překládat celé se mi to nechce, takže uvedu jen pár hintů + bodový recept + seznam surovin v čechům známých jednotkách :) I když je zajímavé, že ty US mají něco do sebe. No, tak hurá do toho:
- Na rozemletí květáku je vhodná mašina (na druhou stranu je prý opruz jí potom čistit) - já jsou použil klasický ruční struhadlo. V tomhle případě doporučuju květák nakrájet na co největší kousky (cca osminy), malý kousíčky květáku se totiž blbě strouhají :D
- Strouhaný květák se dá využít jako náhražka rýže
- ... a to je kupodivu asi tak všechno :) Ten recept vážně není složitý :D
- Suroviny na krustu jsou:
- Hlava květáku (asi sezónní záležitost, já ho koupil v Bille) - 45 Kč
- 1x Mozzarella 125g (opět Billa) - 18 Kč
- Parmazán 6-7g (koupil jsem nějaký český, Italský asi bude dražší, ale silnější) - 22 Kč
- Pizza koření (minimální využití) - 19 Kč
- 2 Střední vejce (nebo jedno velké) - 8 Kč ? :)
- Takže všeho všudy asi 120 korun... Uznávám že mražená je podstatně levnější :D
- Jako vršek si dejte co chcete :) Já si tam rozetřel rajčatové pyré (16 Kč), a na to slaninu, paprikáš, mozzarellu a zbytek parmazánu.. fantasii se meze nekladou :)
- Potřebné nástroje jsou:
- Trouba
- Plech, papír na pečení
- Struhadlo
- Papírové útěrky
- Balněná nechlupatá útěrka
- Recept je:
- Nakrájet květák a nastrouhat na drobno (viz obrázky na blogu)
- Květák v míse hodit do mikrovlnky cca na 8 minut (dle blogu ho lze dát zakrytý do normální trouby)
- Ohřátý květák vysipat na klasickou (ne chlupatou!) kuchyňskou osušku a nechat zchladit (Chuck Norris chlazení může vynechat)
- Osušku s květákem "vyždímat" (neboli - dát 4 rohy osušky k sobě, a zamotat to nad dřezem). Pustí docela hodně vody (přímo na vaše ruce, pokud jste ho nenechali vychladit - co myslíte že se stalo mě? :D)
- Ingredience na krustu (viz nahoře) dát do mísy a pořádně prohnětnout
- Vytvořenou hmotu rozprostřít na plech (voskový papír na pečení mi postačil, na odkázaném blogu používají něco lepšího.. někdo dává na papír ještě olej). Následně s pomocí papírových útěrek těsto dlaněmi rozplácat do libovolného šišoidu. (v mém případě jsem vyplácal asi 12 útěrek).
- Takto připravené těsto dát do trouby (200°) na cca 15 minut (pekl jsem to s větráním, takže možná bude potřeba delší dobu/s větší teplotou)
- Až těsto trochu změní barvu (viz fotky na blogu), tak je možné těsto otočit (použil jsem další papír.. pro oddělení od původního jsem musel relativně opatrně těsto odškrabávat - trošku se přychytilo, ale nic kritického). Opět vysušit ubrouskama a dát na chvíli do trouby.
- Těsto vyndat, nechat zchladnout.
- Na vrch nandat co hrdlo ráčí :)
- Na 5 minut nechat zapéct, aby se slaninka propekla/sýr roztekl, atd... :D
- Dobrou chuť!
- Postřehy:
- Těsto nechutná jako klasické těsto. S kolegou jsme se shodli, že se nejvíc blíží bramboráku
- Těsto jsme neměli až tak křupavé, ale z toho viním především to že to byl můj první pokus, další se podaří určitě lépe! :) (popravdě jsem rád, že jsem jí nespálil)
- V případě dotazů se na mě neváhejte obrátit :)
pondělí 17. února 2014
Low Carb Pizza with a CRISPY Cauliflower Crust!!
Hlášení krizového vývoje pečení a následné konzumace bezlepkové pizzy (s minimálním obsahem sacharidů) s květákovým "těstem":
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)
To by mohlo být dobré. Akorát čtenář nesmí trpět přecitlivělostí na gramatiku. "přychitilo" je fakt hnus.
OdpovědětVymazatBylo to výborné (byť trochu dražší) :)
VymazatA díky za upozornění.